15/2/12

Τάκης Πολίτης:«Να ματαιωθούν οι εκλογές Συμβουλίων στα Πανεπιστήμια»

Την ερχόμενη Τετάρτη, 15/2, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν σε τέσσερα πανεπιστήμια εκλογές για ανάδειξη των εσωτερικών μελών για τα Συμβούλια Ιδρύματος, κομβικό σημείο για την εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου-πλαίσιο της Α. Διαμαντοπούλου και των κομμάτων ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΛΑΟΣ που τον ψήφισαν.
Για την πλήρη αντίθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας και για τη διάθεση ματαίωσης των εκλογών από μεριάς της μιλήσαμε με τον Τάκη Πολίτη, πρόεδρο του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και εκπρόσωπος του Δικτύου Πανεπιστημιακών στην Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΔ.

Ποιο είναι το κλίμα στην πανεπιστημιακή κοινότητα σε σχέση με τον νόμο 4009;
Ο νέος νόμος-πλαίσιο 4009 έχει συναντήσει πολύ μεγάλη αντίθεση από μεριάς πανεπιστημιακής κοινότητας. Και πριν την ψήφισή του, αλλά και μετά, το σύνολο σχεδόν της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει τεθεί ενάντια σε αυτόν τον νόμο. Όλες οι Σύγκλητοι Πανεπιστημίων, όλες οι Γ.Σ. Τμημάτων, όλοι οι σύλλογοι διδασκόντων πανελλαδικά με εξαίρεση έναν-δύο, όλοι οι σύλλογοι εργαζομένων στα πανεπιστήμια, όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι που έχουν τοποθετηθεί, έχουν λάβει αρνητική θέση απέναντι στον νόμο. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει και αυτή τοποθετηθεί αρνητικά, χαρακτηρίζοντας μάλιστα δύο φορές ως θεσμική εκτροπή την προσπάθεια του υπουργείου να αναδείξει καινούριες διοικήσεις με τρόπο εξόφθαλμα αντισυνταγματικό.
Έτσι τα ακαδημαϊκά όργανα, τα συνδικαλιστικά όργανα, η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι διδάσκοντες και οι φοιτητές, οι σύλλογοι των διοικητικών υπαλλήλων, οι σύλλογοι ΕΤΕΠ, όλοι οι σύλλογοι πανελλαδικά που έχουν τοποθετηθεί έχουν πάρει αρνητική θέση.

Πώς βλέπετε τις επόμενες κινήσεις σας;
Επί της ουσίας ο Ν.4009 είναι η εξειδίκευση, αλλά και το συμπλήρωμα ταυτόχρονα του Μνημονίου, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα Συμβούλια διοίκησης που προσπαθεί το υπουργείο να εκλεγούν, θα εφαρμόσουν απολύσεις, θα επιβάλουν δίδακτρα, θα μετατρέψουν ολοκληρωτικά το πανεπιστήμιο σε κατευθυνόμενης στόχευσης ποδηγετούμενο ερευνητικό κέντρο και ταχύρρυθμο εκπαιδευτήριο παραγωγής γρήγορα αναλώσιμων νέων ανθρώπων εφοδιασμένων με δεξιότητες περιορισμένου χρονικού ορίζοντα.
Από την άποψη αυτή λοιπόν, της προώθησης της πολιτικής του Μνημονίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεωρούμε ότι έχουμε όχι μόνο κάθε κοινωνική νομιμοποίηση, αλλά και υποχρέωση, να προσπαθήσουμε –και είμαστε σε θέση να δηλώνουμε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε– να ματαιώσουμε τις εκλογές συμβουλίων που προγραμματίζονται την ερχόμενη εβδομάδα σε τέσσερα πανεπιστήμια, τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Ιωαννίνων και στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης. Παρουσιάζει ενδιαφέρον το ότι το σύνολο των φοιτητικών παρατάξεων σκοπεύει να αντιδράσει και να μην επιτρέψει την εκλογή των Συμβουλίων.

Υπάρχει κάποιου είδους συντονισμός όσων αντιστέκονται;
Από την πλευρά των διδασκόντων, και με δεδομένη την φιλοκυβερνητική στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΣΔΕΠ, μετά από πρωτοβουλία του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που πήρε απόφαση να καλέσει σε οριζόντια δικτύωση πανελλαδικά και άλλους συλλόγους διδασκόντων που αντιτίθενται στον Ν.4009, ξεκίνησε από πέρσι μια προσπάθεια συντονισμού. Σήμερα έχουμε καταφέρει οι Πανελλαδικές Συναντήσεις Συλλόγων ΔΕΠ να συνιστούν ένα αξιόπιστο και ορατό πόλο αντίστασης, σε ό,τι αφορά το σώμα των πανεπιστημιακών δασκάλων, μέσα στα πανεπιστήμια. Με συχνές συναντήσεις και προτάσεις που βασίζονται στις ήδη ειλημμένες αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων προχωράμε κάθε φορά και ένα βήμα παραπέρα στην κατεύθυνση της μη εφαρμογής του νόμου, μέχρι την κατάργησή του. Οι θέσεις των Πανελλαδικών Συναντήσεων Συλλόγων ΔΕΠ, και εν προκειμένω η θέση υπέρ της ματαίωσης των εκλογών Συμβουλίων, έχουν ήδη γίνει θέσεις μιας σειράς Συλλόγων των μεγάλων Πανεπιστημίων της χώρας: του ΕΜΠ, του ΕΚΠΑ, του Γεωπονικού, των Πατρών, των Ιωαννίνων, του Αριστοτελείου, της Θεσσαλίας, του Αιγαίου. Ο συντονιστικός ρόλος που διαδραματίζει αυτήν την κρίσιμη περίοδο η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων έχετε κάποια επικοινωνία;
Με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων είμαστε σε κοινή κατεύθυνση. Πολύ πρόσφατα είχαμε για πρώτη φορά συνάντηση με το Συντονιστικό της Συνόδου. Το τελευταίο διάστημα η Σύνοδος των Πρυτάνεων πιέζεται εξαιρετικά από το υπουργείο, εκβιάζεται μέσω της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων για να οπισθοχωρήσει από τη θέση που έχει πάρει για τον νόμο. Η Σύνοδος έχει χαρακτηρίσει ως θεσμική εκτροπή την παρεμβατικότητα του υπουργείου. Σήμερα ένας συντονισμός όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, και ειδικά με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια, είναι εξαιρετικά σημαντικός και απαραίτητος.

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι ο νόμος έχει ψηφιστεί από τα 5/6 της Βουλής;
Πολλές φορές έχουμε ακούσει την κα Διαμαντοπούλου να κάνει λόγο ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τα 5/6 των βουλευτών της ελληνικής Βουλής. Ακριβώς αυτός είναι ο δικός μας αντίλογος. Ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοείται τόσο η γνώμη της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και η γνώμη της πανεπιστημιακής κοινότητας, δηλαδή της κοινότητας που είναι καθ’ ύλην αρμόδια να σχολιάσει, να αποδεχθεί, να απορρίψει, να αντιπροτείνει ένα ουσιαστικό πλαίσιο το οποίο θα ορίζει τα εντός του πανεπιστημίου. Πρέπει να σπάσει η αντίληψη ότι η κοινωνία πρέπει να σιωπά όταν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κομμάτων στη Βουλή, όταν υπάρχουν μεγάλες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Εμείς θέλουμε να αντιστρατευτούμε αυτή την αντίληψη, ιδιαίτερα τώρα με όσα σοβαρά συμβαίνουν στη χώρα. Από την άλλη θέλουμε να επιτευχθεί επιτέλους μία νίκη απέναντι σ’ αυτήν την ισοπεδωτική για την κοινωνία, τους νέους, τους εργαζόμενους κυβερνητική πολιτική, μία νίκη που θα μπορεί να εμψυχώσει και άλλες κοινωνικές ομάδες σε μία κατεύθυνση ανατροπής της κυβέρνησης και της πολιτικής της. Ας μην ξεχνάμε, το επαναλαμβάνω, ότι ο ν.4009 είναι η εφαρμογή του Μνημονίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συνέντευξη στον Νίκο Ταυρή

Δρόμος της Αριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου