25/7/11

Πλήρης αντίθεση των πρυτάνεων στο νομοσχέδιο του υπουργείο Παιδείας

Την πλήρη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Tριτοβάθμια εκπαίδευση, επαναβεβαίωσαν οι πρυτάνεις στην έκτακτη σύνοδο των πρυτανικών αρχών. Στην ομόφωνη απόφασή τους, οι πρυτάνεις αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο αποδομεί τον δημόσιο χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστημίου, αγνοεί τις προτάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποιήση της εκπαίδευσης και παραβιάζει το συνταγματικό πλαίσιο των πανεπιστημίων.
«Ζητούμε από την Bουλή να μην ψηφίσει το κατατεθέν νομοσχέδιο και από το υπουργείο να ενσωματώσει τις προτάσεις μας» τονίσtηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής της συνόδου. Επιπλέον, όπως σημείωσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, οι πρυτανικές αρχές πρόκειται να ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης της κοινωνίας, ενώ προτίθενται να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
Οι πρυτάνεις δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και έκαναν λόγο για εμπάθεια προς τα ελληνικά πανεπιστήμια από τους συγγραφείς του νομοθετήματος. Ως προς τις αντιδράσεις, σε περίπτωση υπερψήφισης του νομοσχεδίου, οι πρυτάνεις ανέφεραν ότι τα πανεπιστήμια δεν θα κλείσουν τον Σεπτέμβριο. «Η δουλειά μας είναι να μείνουν ανοικτά τα πανεπιστήμια, άλλοι επιδιώκουν να τα κλείσουν» τόνισε ο κ. Παπαθεοδώρου.
«Τα πανεπιστήμια δεν θα κλείσουν από εμάς, αλλά από τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νόμου» πρόσθεσε, ενώ ο πρύτανης του Αριστοτελείου, Γιάννης Μυλόπουλος, προέβλεψε ότι «οι αντιδράσεις θα προέλθουν από την πλευρά της κοινωνίας». Από την πλευρά του, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών διέψευσε την πληροφορία, που είδε προ ημερών το φως της δημοσιότητας, ότι δεν σκοπεύει να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση στο ίδρυμα που διοικεί, σε περίπτωση που γίνει το νομοσχέδιο νόμος του κράτους.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ έκανε επιπλέον λόγο για νομοσχέδιο που υπηρετεί αλλότρια συμφέροντα. «Μας κατηγορούν ότι αντιδρούμε γιατί θέλουμε να διασφαλίσουμε τις θέσεις μας. Άλλοι είναι αυτοί που κάθονται στις ίδιες καρέκλες είκοσι και τριάντα χρόνια» ανέφερε.
«Η έρευνα θα καταρρεύσει μέσα σε μια πενταετία και το πανεπιστήμιο θα μετατραπεί σε τριτοβάθμιο λύκειο» προέβλεψε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλος Αλμπάνης, ενώ κάλεσε τον ελληνικό λαό να σταθεί στο πλευρό της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Οι πρυτάνεις επέμεναν ιδιαίτερα στη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι ακόμη και μετά τις τροποποιήσεις που παρουσιάστηκαν την περασμένη Παρασκευή το νομοσχέδιο παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις. Συγκεκριμένα υποστήριξαν ότι η πλειονότητα των συνταγματολόγων έχει εντοπίσει προβλήματα συνταγματικότητας και ότι υπέρ αυτής της άποψης συνηγορούν και οκτώ γνωμοδοτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου