25/7/11

Απορρίπτουν εκ νέου το νομοσχέδιο οι πρυτάνεις

Συνέντευξη τύπου δίνουν σήμερα οι πρυτάνεις μετά την έκτακτη χτεσινή συνεδριάση τους για τις διατάξεις του νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για τη Παιδεία.
Αντίθετοι δηλώνουν οι πρυτάνεις, απορρίπτωντας ομόφωνα, το σχέδιο νόμου  που κατατέθηκε στη Βουλή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Καλούν Βουλευτές όλων των κομμάτων να μην το ψηφίσουν ενώ πρόκειται να ζητήσουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου αφού οι συναντήσεις με την υπ. Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου δεν οδήγησαν πουθενά.
Οι πρυτάνεις δηλώνουν πως το Πανεπιστήμιο έχει προτάσεις οι οποίες απαντούν στα πραγματικά του προβλήματα σε αντίθεση με διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου που διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση και υποβαθμίζει τα πτυχία. Ακόμη τόνισαν το ζήτημα της μετακύληση τους κόστους των σπουδών από το κράτος στις οικογένειες με χαρακτηριστικό παράδεγμα αυτό των συγγραμμάτων.
Ανεφάρμοστες χαρακτήρισαν πολλές διατάξεις κάποιοι από τους πρυτάνεις ενώ δήλωσαν πως συμβουλεύονται συυνταγματολόγους προκείμένουν να καταθέσουν αίτημα αντισυνταγματικότητας του νόμου αφού σύμφωνα με 8 γνωμοδοτήσεις που έχουν στα χέρια τους, πολλές διατάξεις ξεπερνούν τα όρια της συνταγματικής νομιμότητας.
"Οι αντιδράσεις θα προέλθουν από την πλευρά της κοινωνίας" δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλος ενώ αναφέρθηκε σε  "αλλότρια συμφέροντα"  που εξυπηρετεί το νομοσχέδιο τονίζοντας ότι το Πανεπιστημίο θα λειτουργεί με κριτήρια αγοράς.  
Τα ιδρύματα και τα όργανα που αντιτίθενται σε βασικές αρχές ή απορρίπτουν συνολικά το σχέδιο νόμου
Η 67η Σύνοδος των Πρυτάνεων
Η Σύγκλητος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου ΕΚΠΑ
Η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Κρήτης ΠΘ
Η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης
Η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης
Η Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Η Σύγκλητος του Ιόνιου Πανεπιστημίου
Η Σύγκλητος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Το ΑΠΘ σε ανακοίνωση της Συγκλήτου του, δηλώνει τη κατηγορηματική αντίθεσή του με το προσχέδιο νόμου και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία σε εγρήγορση και κινητοποίηση με όλα τα θεμιτά μέσα για την υπεράσπιση του αγαθού της Παιδείας.
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Σε ανακοίνωση της η σύγκλητος του ΠΑ.ΜΑΚ  "κάνει έκκληση στο Υπουργείο Παιδείας να μην επιδιώξει την ψήφιση ενός τόσο σημαντικού νόμου για τα Α.Ε.Ι. έως τα τέλη Αυγούστου και να δώσει περισσότερο χρόνο για συστηματική διαβούλευση και κατάθεση συγκεκριμένων και λεπτομερών προτάσεων από την πανεπιστημιακή κοινότητα για αλλαγές και βελτιώσεις στις διατάξεις του σχεδίου νόμου, καθώς η διαβούλευση στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ξεκίνησε μόλις στις 5 Ιουλίου.", ενώ "καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία να υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο το δημόσιο χαρακτήρα του Ελληνικού Πανεπιστημίου και τη συνταγματική νομιμότητα."
Πάντειο Πανεπιστήμιο
"Απορρίπτει το σχέδιο νόμου, το οποίο δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαλόγου, καθώς περιέχει αντισυνταγματικές διατάξεις και, στον πυρήνα του, καταλύει τον ακαδημαϊκό και δημόσιο χαρακτήρα και το αυτοδιοίκητο του ελληνικού πανεπιστημίου." αναφέρει η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου.
Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
"Το σύνολο των μελών ΔΕΠ, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους των Πανεπιστημίων και την Ελληνική Κοινωνία καλεί για να διαφυλάξουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και να δώσουν από κοινού τη μάχη για ένα καλύτερο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, απαντώντας άμεσα και δυναμικά" η σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.
Ακόμη δηλώνει "τη στήριξή της στο ψήφισμα της 67ης Συνόδου Πρυτάνεων και επιδιώκει την κοινή δράση με τα Πανεπιστήμια της Χώρας για την απόσυρση του νομοσχεδίου."
ΕΘνικό Καποδιστριακό Πανεπιστημίο Αθηνών
Η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α. καλεί την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μη δοθεί η "χαριστική βολή" όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.Επιπρόσθετα, η Σύγκλητος "καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Καλούμε όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, διδάσκοντες- φοιτητές εργαζομένους σε κοινό αγώνα για την ανατροπή των επαίσχυντων διατάξεων που προωθούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Διαμηνύουμε στην Κυβέρνηση πως ακόμα και αν ψηφίσει το νομοσχέδιο πραξικοπηματικά, δε θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή του, αλλά από το Σεπτέμβρη θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, ακόμα και σε αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος." 
Πολυτεχνείο Κρήτης
Η Σύγκλητος σε αποφάση που εξέδωσε  "ανησυχεί βαθύτατα για το μέλλον του ελληνικού Πανεπιστημίου και προβληματίζεται έντονα για το ποιοί πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό." ενώ "απορρίπτει το προσχέδιο το οποίο, κατά την άποψή του, αποδομεί εκ βάθρων το δημόσιο Πανεπιστήμιο και το μετατρέπει σε Πανεπιστήμιο Α.Ε."
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε ομόφωνη απόφαση της απορρίπτει το προσχέδιο νόμου και ζητάει από τη κυβλερνηση την απόσυρση του ενώ καλεί όλους τους πολίτες να διαφυλάξουν το δημόσιο πανεπιστήμιο και να υπερασπιστούν το αγαθό της δωρεάν παιδείας.  Τέλος δηλώνει πως " το Σχέδιο νόμου, ακόμη και να ψηφιστει, δεν πρέπει να εφαρμοστεί" 
Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
Το σχέδιο νόμου αποτελεί συμπίλημα «κακών» και αμφίβολης αποτελεσματικότητας διεθνών πρακτικών, κατά κύριο λόγο αγγλοσαξονικών προτύπων. Εμπεριέχει αντιφατικές, ασαφείς και θολές διατάξεις για κομβικά σημεία της λειτουργίας των Πανεπιστημίων, με αποτέλεσμα να αναλώνεται σε άνωθεν εντολές και να προσομοιάζει σε δομές ιδιωτικής εταιρείας. " επισημαίνει σε ανακοίνωση της η Σύγκλητος της ΑΣΚΤ και "καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία σε εγρήγορση καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου να υπερασπιστούν από κοινού το θεμελιώδες αγαθό της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και το απαράγραπτο ανθρώπινο και συνταγματικό δικαίωμα στη μόρφωση και τη γνώση."
Υπερασπιστείτε το δημόσιο πανεπιστήμιο
Σε υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου απ' όλους τους πολίτες αυτής της χώρας καλούν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών, όλες οι Σύγκλητοι που συνεδρίασαν ενω αντιτίθενται σε βασικές αρχές ή απορρίπτουν συνολικά  το προσχέδιο νόμου και καλούν  για αλλαγές με ριζικά διαφορετικό περιεχόμενο. Συμφωνα με την ανακοίνωση "Οι αλλαγές αυτές  στηρίζονται σε προτάσεις που έχει ήδη επεξεργασθεί η  πανεπιστημιακή κοινότητα και  που το ΥΠΔΒΜ  επιδεικτικά αγνοεί, παρά τις επικοινωνιακού τύπου δηλώσεις του περί του αντιθέτου ή τις περιθωριακές αλλαγές μέχρι  την κατάθεσή του ως σ/ν στη Διαρκή  Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.  "
"Τα εκλεγμένα, όχι  διορισμένα,  συλλογικά όργανα τα οποία συνεδρίασαν και αντιτίθενται δημόσια στο προσχέδιο νόμου αντιπροσωπεύουν  χιλιάδες πανεπιστημιακούς  δείχνουν την υποστήριξη  της  πανεπιστημιακής κοινότητας στο δημοκρατικό πανεπιστήμιο, την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών αλλά και την εκτίμηση ότι  με το καινούργιο σχέδιο νόμου  η κυβέρνηση επιχειρεί τη  μεταλλαγή του   πανεπιστημίου σε ολιγαρχικό εκπαιδευτήριο, μια μεταλλαγή η οποία  δεν έχει την υποστήριξη παρά μόνον μίας μικρής μειοψηφίας πανεπιστημιακών. " επισημαίνει η Συσπείρωση ενώ τονίζει πως "Είναι φανερό ότι ένα νομοσχέδιο που απορρίπτεται μαζικά από τα εκλεγμένα ακαδημαϊκά όργανα,  τους Συλλόγους ΔΕΠ και φοιτητές δεν είναι δυνατόν να υπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου