3/8/11

Περισσότερη καταστολή υπόσχεται η χουντική κυβέρνηση

Η αναμονή για έξαρση των κοινωνικών αντιδράσεων με αφορμή τα αντιλαϊκά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση οδηγούν στη λήψη νέων μέτρων καταστολής όπως είχε προαναγγελθεί και όπως αποτυπώθηκε πριν από λίγο στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σύμφωνα λοιπόν με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά τα μέλη της επιτροπής στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πολιτικής κυρίως βίας, ότι υποχρεώνει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας να εξετάσει όλες τις υπάρχουσες εναλλακτικές λύσεις για την χρησιμοποίηση των καταλληλότερων μέσων ελέγχου της βίας με τους λιγότερους κινδύνους για την ακεραιότητα των πολιτών και ανακοίνωσε πως "σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστούν όλες οι ιδέες που έχουν διατυπωθεί στο δημόσιο διάλογο, αλλά και στο πλαίσιο της Επιτροπής κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, αυτές οι οποίες αφορούσαν στον προβληματισμό των συναδέλφων βουλευτών σχετικά με τη χρήση των δακρυγόνων, του νερού, των πλαστικών σφαιρών, ή οποιωνδήποτε άλλων μέσων"
Επίσης, η ΕΛ.ΑΣ αποκτά και "κινητό ηλεκτρονικό μάτι" καθώς θα τοποθετηθούν κάμερες σε αστυνομικά οχήματα και μηχανές που θα βιντεοσκοπούν τις αστυνομικές παρεμβάσεις αλλά θα ελέγχονται και οι αυθαιρεσίες των "ευέξαπτων" αστυνομικών οργάνων…Όσον αφορά το τελευταίο, ο κ. Παουτσής εξήγησε πως μελετά και τη δημιουργία ενός μηχανισμού ψυχολογικής στήριξης των ενστόλων, που είναι συχνά εκτεθειμένοι σε άσκηση βίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ή εμπλέκονται σε ιδιαίτερα βίαιες συγκρούσεις με πολίτες, ή κάνουν χρήση πυροβόλου όπλου.
Ο Υπουργός δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου επιπλέον, αναφέροντας ότι δεν θα επιτρέπεται σε μικροομάδες να νεκρώνουν πλέον το κέντρο της Αθήνας και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πιστεύει στα ιδιώνυμα, δήλωσε συγκεκριμένα: "Δεν έχουμε πρόθεση να παρεμποδίσουμε οποιαδήποτε διαμαρτυρία των πολιτών. Πρέπει, όμως, σύντομα να πάρουμε αποφάσεις για τα εκτεταμένα φαινόμενα βίας", ανακοινώνοντας, τέλος, τα εξής:
- Λειτουργεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση του ποινικού κώδικα
- Θα αξιοποιηθούν οι κάμερες για τον εντοπισμό εγκλημάτων, κυρίως εκεί που υπάρχουν αποδεικτικές δυσχέρειες. Ήδη λειτουργεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τον επίτιμο πρόεδρο του ΣτΕ Χρήστο Γεραρή.
- Το διαδίκτυο πρέπει να πάψει να φιλοξενεί κουκουλοφόρους και γι΄ αυτό συγκροτείται άμεσα νομοπαρασκευαστική επιτροπή με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Αθανάσιο Ράντο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έγκλημα στο διαδίκτυο, χωρίς να αμφισβητείται η ελευθερία του λόγου και της γνώμης. Πρέπει όμως να διευρυνθούν τα αδικήματα που θα επιτρέπουν την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
- Θα καταργηθεί το χουντικό διάταγμα που δήθεν ρυθμίζει το ατομικό δικαίωμα των δημοσίων συγκεντρώσεων. Υπάρχει ώριμο σχέδιο νόμου το οποίο τίθεται σε διαβούλευση το αμέσως επόμενο διάστημα και που έχει δύο βασικούς άξονες: Ο πρώτος θα εξασφαλίζει κάθε δυνατή διευκόλυνση για την άσκηση του δικαιώματος του λαού να διαμαρτύρεται και να αμφισβητεί την κυβέρνηση του. Ο δεύτερος όμως δεν θα επιτρέπει σε διάφορες μικροομάδες να νεκρώνουν το κέντρο της πόλης.
- Η πολιτική βία τροφοδοτείται από ορισμένες εκπομπές στα ΜΜΕ και άμεσα ξεκινά διάλογος με όλους τους συντελεστές των ΜΜΕ για το θέμα αυτό και τον επαναπροσδιορισμό του ΕΣΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου