8/8/11

Νέες ταραχές φοβάται η αστυνομία στο Λονδίνο

Συνεχίστηκαν και χθες οι συγκρούσεις των εξεγερμένων διαδηλωτών στο Βόρειο Λονδίνο μετά τη δολοφονία 29 χρονου από πυρά αστυνομικών. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 100 συλλήψεις ενώ τραυματίστηκαν 26 αστυνομικοί . Τα γεγονότα του Σαββάτου στο Τότεναμ ακολούθησαν επιθέσεις διαδηλωτών εναντίον της αστυνομίας και μαγαζιών στο Έλφιλντ βορειότερα από το Τότεναμ. Επιθέσεις έγιναν σε μαγαζιά όπως HMV, σε Starbucks, σε T-mobile, Maplin, Nandos και H&M  και σε βανάκια της αστυνομίας. Η βρετανική αστυνομία φοβάται  νέες ταραχές και κάνει έκκληση για ηρεμία προκειμένου να προλάβει ακόμη μία μέρα συγκρούσεων. Οι αρχές αναφέρουν ότι οι ομάδες των εξεγερμένων οργανώνονται μέσω των κοινωνικών δικτύων και έτσι προκύπτουν οι συγκεντρώσεις. Να αναφερθεί ότι χθες τα μεσάνυχτα ξεκίνησαν συγκρούσεις με την αστυνομία και στο Brixton ενώ πολλά μαγαζιά κάηκαν. Η παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ισχυρή.
Πολλοί  μιλούν για την μεγαλύτερη έκρηξη βίας στο Λονδίνο τα τελευταία χρόνια παρά τις κινητοποιήσεις για τα εκπαιδευτικά και εργασιακά ζητήματα τους τελευταίους μήνες. Επίσης  ανησυχίες πλέον εκφράζονται για παραμέληση και περιθωριοποίηση των κατοίκων των  προαστίων του Λονδίνου.  Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ οι Αρχές απέδωσαν το ξέσπασμα της βίας σε συμμορίες οι κατοίκους πιστεύουν ότι  αιτία είναι η ανεργία και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή.
Σχετικά με τη δολοφονία του 29 χρονου πατέρα τεσσάρων παιδιών η οποία αποτελούσε την αφορμή για το ξέσπασμα των συγκρούσεων τα ακριβή αίτια δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί. Η αστυνομία μιλά για τον θάνατο του 29χρονου από πυρά αστυνομικών κατά τη διάρκεια ένοπλης αντιπαράθεσης την Πέμπτη ενώ γείτονες που γνώριζαν το θύμα υποστήριξαν στο BBC ότι δεν ήταν ταραχοποιό στοιχείο και ότι το τελευταίο διάστημα δεν ήταν καλά, καθώς ένας φίλος τους είχε μαχαιρωθεί στην περιοχή Mile End.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου