10/8/11

Τέσσερις νεκροί στο Λονδίνο - Επεκτείνονται οι συγκρούσεις

Επεκτάθηκαν στο Μάντσεστερ και Μπέρμιγχαμ οι συγκρούσεις των νέων με την αστυνομία. Να αναφερθεί ότι ακόμη τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες στο Μπέρνιγκχαμ  ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών από τις ταραχές που συγκλονίζουν τη χώρα στους τέσσερις. Χθες επίσης επιβεβαιώθηκε και από την αστυνομία ο θάνατος του 26χρονου ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του από σφαίρα στην περιοχή του Κρόιντον.
Συγκεκριμένα στο Μπέρμιγχαμ ταραχή ξέσπασε όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι η αστυνομία θα ενισχυθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τα επεισόδια. Στο Μάντσεστερ οι συγκρούσεις ήταν εξαιρετικά μεγάλες ενώ η αστυνομία συνέλαβε περίπου 50 άτομα. Στο Σάλφονρτ ομάδες νέων συγκρούστηκαν με αστυνομικούς πετώντας τούβλα και πυρπολώντας κτίρια. Στο Λίβερπουλ 200 νεαροί έριξαν πέτρες  εναντίον των αστυνομικών και προκάλεσαν ζημιές. Από τις συγκρούσεις συνελήφθησαν 35 άτομα.
Μικρότερα επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στο Ρίντινγκ, την Οξφόρδη και το Μίλτον Κέινς, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων δυτικά και βορειοδυτικά του Λονδίνου, στο δυτικό Μπρόμγουιτς στο Γουλβερχάμπτον και στο Νότιγχαμ.Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί 685 άτομα  και 111 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.
Την ειδική ομάδα αντιμετώπισης ταραχών Cobra συγκαλεί σήμερα το πρωί ο Κάμερον ο οποίος χαρακτήρισε «αρρωστημένα» τα περιστατικά βίας και επισκεπτόμενος το Κρόιντον τόνισε ότι αυτοί που πρωτοστατούν τα επεισόδια θα τιμωρηθούν αυστηρά.
Ο υπαρχηγός της αστυνομίας Γκάρι Σούαν ανέφερε ότι "οι άνθρωποι αυτοί δεν διαμαρτύρονται για κάτι, δεν υπάρχει κάποιο αίσθημα αδικίας ή κάποια σπίθα που να οδήγησε σ' αυτό. Πρόκειται καθαρά για πράξεις εγκληματικής συμπεριφοράς που είναι οι χειρότερες που έχω δει σ' αυτή την κλίμακα». Αντίθετα διεθνείς αναλυτές στην Γαλλία και στην Ισπανία αποδίδουν την εξέγερση στο Λονδίνο στην αποτυχία του ακραίου φιλελευθερισμού παραλληλίζοντας τα γεγονότα του Λονδίνου με τις ταραχές που ξέσπασαν στις συνοικίες του Παρισιού το 2005. Η ανεργία, οι δημοσιονομικές περικοπές και η καταστολή σε συνδυασμό με την γενικότερη φτώχεια που κατακλύζει τις συνοικίες αυτές δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος για μια κοινωνική έκρηξη σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας Figaro. Η Liberation επισημαίνει t;elow ότι  «Οι ταραχές του Λονδίνου σημαίνουν πολύ σοβαρό συναγερμό για τη Βρετανία. Αλλά επίσης για όλες τις δυτικές κοινωνίες της μετανάστευσης και των ανισοτήτων»
Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι νέα στοιχεία έρχονται σχετικά με τη δολοφονία του 29χρονου Μαρκ Ντάγκαν. Η Ανεξάρτητη Αρχη παραπόνων ισχυρίζεται ότι δεν έχουν βρεθεί στοιχεία από την βαλλιστική έρευνα ότι ο νεαρός που επεβαινε στο ταξί που σταμάτησε η αστυνομία χρησιμοποίησε πυρά εναντίον των αστυνομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου